Lucas & Arthur Jussen

Biografie

“You realise that this is not usual. This is not just two good pianists playing together. They sense each other’s most small, individual little bit of interpretation.”
Sir Neville Marriner

‘It’s like driving a pair of BMW’s‘ merkte dirigent Michael Schønwandt op na het dirigeren van de Nederlandse broers Lucas en Arthur Jussen. Ondanks hun jonge leeftijd hebben de twee pianisten al veel ervaring opgebouwd in het internationale concertcircuit en worden door zowel pers als publiek geprezen.

Lucas en Arthur hebben opgetreden met nagenoeg alle Nederlandse orkesten waaronder het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Daarnaast waren ze te gast bij The Boston Symfony Orchestra, The Philadelphia Orchestra, Danish National Symfony Orchestra, City of Birmingham Symfony Orchestra, het Mariinsky Orchestra, Academy of St Martin in the Fields en de symfonieorkesten van Montreal, Sydney, Singapore, Hong Kong en Shanghai. Ze werkten samen met dirigenten als Christoph Eschenbach, Iván Fischer, Valerie Gergiev, Sir Neville Marriner, Andris Nelsons, Yannick Nezét-Séquin, Jukka Pekka Saraste en Jaap van Zweden.

In juli 2022 maakten zij hun debuut op het Tanglewood Festival (USA).Samen met het Boston Symfony Orchestra o.l.v. Andris Nelsons speelden zij het speciaal voor hun geschreven werk ‘Anka Kuşu’ (Phoenix) voor quatre mains en orkest van Fazil Say.
Aan het begin van dit seizoen toeren ze door Europa met het Budapest Festival Orchestra o.l.v. Iván Fischer.
Gastoptredens in 2022/2023 brengen hen naar het Tonhalle Orkest Zürich, Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, Royal Philharmonic Orchestra London, Nederlands Philharmonisch Orkest, Houston Symphony Orchestra, Vancouver Symphony Orchestra, Sao Paulo Symphony Orchestra, NDR Elbphilharmonie Orchester, hr-Sinfonieorchester, WDR Sinfonieorchester en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. Daarnaast zijn zij ook ‘Artists in Residence’ bij het Orchestra Sinfonica di Milano. Recitals zijn er in Berlijn, Londen, Parijs, Stockholm, Stuttgart, Essen en Dortmund.

Hun eerste pianolessen kregen de broers in hun geboorteplaats Hilversum van Leny Bettman. In 2005 studeerden de broers op uitnodiging van Maria João Pires bijna een jaar lang in Portugal en Brazilie. In de jaren daarna volgden zij lessen bij Jan Wijn en Ton Hartsuiker waarbij ze zich bij de laatste verdiepten in de moderne pianomuziek. Lucas vervolgde zijn studie bij Menahem Pressler in de VS en bij Dmitri Bashkirov in Madrid, Arthur vervolgde zijn studie aan het Amsterdams Conservatorium bij Jan Wijn.

In 2010 tekenden Lucas en Arthur een platencontract bij Deutsche Grammophon. Hun debuut cd met werken van Beethoven verwierf de platina status en ze sleepten er bovendien de Edison Klassiek Publieksprijs mee in de wacht. Na een succesvolle Schubertopname (gouden status) wijdden ze hun derde cd ‘Jeux’ aan de Franse pianomuziek. In 2015 verschenen de Mozartconcerten met de Academy of St Marin in the Fields onder leiding van Sir Neville Marriner. Ook dit album bereikte de gouden status en werd bij ‘Grammophone UK’ genoemd bij ‘The 50 greatest Mozart Recordings’. In maart 2017 verscheen hun 5e CD bij DG met werken van Poulenc en Saint-Saëns (Koninklijk Concertgebouw Orkest olv Stéphane Denève). Een Bach album met oa.de dubbelconcerten volgde in 2019 in samenwerking met Amsterdam Sinfonietta. In Maart 2021 verscheen „The Russian Album“ met werken voor 2 piano’s van Rachmaninoff, Stravinsky, Shostakovich en Arensky.
Op hun laatste album ‘Dutch Masters’ (april 2022) met medewerking van het het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canellakis, wijden zij zich aan werken van Nederlandse componisten. De opname werd in september 2022 bekroond met een Edison Klassiek in de categorie ‘Kamermuziek’ en ontving tevens de Edison Publieksprijs.

Site by Alsjeblaft!